0800330687

Від чого залежить готівковий курс валют в Україні?

У нашій країні курс національної валюти постійно лихоманить, він то стабілізується, то обвалюється, чим чимало лякає українців. За всі роки свого існування гривня ніколи не була стабільною, до того ж, вона сильно залежить від багатьох факторів, які іноді навіть не пов'язані з економікою. В Україні діє офіційний (міжбанківський) і готівковий курс, як правило, обмін валют на чорному ринку і пунктах обміну відбувається саме за готівковим курсом. Курс НБУ залежить від міжбанківського. Багато років він регулювався вручну, що негативно позначалося на економіці. Сьогодні курс UAH визначається на міжбанківському валютному ринку. Якщо НБУ не влаштовує встановлений курс після торгів, то він може його трохи підкорегувати.

Що впливає на готівковий курс UAH?

Курс валют Київ

Курс гривні буде коливатися в залежності від торгового балансу в країні, попиту населення, кількості валюти в країні та ін. Зростання іноземної валюти по відношенню до гривні, як правило, супроводжується різким підвищенням цін на паливо, продукти харчування, ліки, комуналку, проїзд в громадському транспорті та інші послуги/товари масового споживання. Щодня курс валют оновлюється, стежити за цим буде корисно всім, хто робить великі вклади, активи і депозити.

Основні фактори, що впливають на вартість української гривні, наступні:

  • результати торгів на міжнародних біржах;
  • загальна політична ситуація в країні і в світі;
  • зростання інфляції;
  • купівельна спроможність українців;
  • транші МВФ;
  • поточний стан економіки.

Багато досвідчених аналітиків і фінансових експертів постійно роблять прогнози стосовно подальшого розвитку української економіки, проте на тлі епідемії Covid-19 будь-які припущення можуть не виправдатися.

Чому курс гривні прив'язується до долара?

Українці дуже прив'язані до долара, тому багато великих покупок прив'язані до його курсу. Сьогодні співвідношення UAH-USD формується в рамках плаваючого курсу, тому на їх співвідношення впливають торги на міжбанківському рівні. В цілому, показники валютних курсів уособлюють успішність економіки держави-емітента. Якщо місцева валюта зміцнюється, то значить держава виготовляє затребувані за кордоном товари, а іноземні інвестори і бізнесмени хочуть робити вклади в Україну.

Поки ж в нашій країні спостерігається негативна тенденція: курс гривні до долара впав в 10 разів, адже у нас виробляється мало товарів, країна робить багато покупок за кордоном, бере кредити у МВФ, тому багато іноземних бізнесменів і компаній не хочуть інвестувати в українську економіку.

Хто може спрогнозувати готівковий валютний курс в Україні?

Сьогодні стежити за актуальним курсом валют - непросте завдання, адже в обмінниках він може змінюватися до 10 разів за день, що ускладнює вибір моменту для більш вигідного обміну. В першу чергу, потрібно вивчити прогнози фінансових фахівців, вивчити останні новини і переглянути динаміку валютних пар за останні тижні. На тривалий період зробити прогноз в ситуації, що склалася з пандемією коронавіруса досить важко, так як в будь-який момент можуть відбутися різноманітні зміни.

Обмін валют з КІТ Груп

Якщо ви плануєте зробити обмін валют, але хочете зробити це на вигідних умовах, обирайте пункти обміну компанії КІТ ГРУП. За весь період свого існування компанія розширила географію своєї діяльності на 25 українських міст і отримала позитивні відгуки від численних клієнтів. На сайті обмінника публікуються тільки актуальні курси долара, євро, рубля, злотого і інших валют.