0800330687

Найкрасивіші гроші: ТОП-8 найкрасивіших банкнот світу

Найкрасивіші купюри в світі

У кожній країні світу використовується своя національна валюта, яка представлена певними купюрами та монетами. Їхньою печаткою та карбуванням займаються провідні монетні двори по всьому світу. Дизайн деяких банкнот не змінюється десятиліттями, а деякі грошові одиниці стали шедевром образотворчого мистецтва. За такими купюрами можна вивчити історію країни-емітента, місцеві пам'ятки, представники флори та фауни, місцевих учених, політиків та видатних особистостей.

Які грошові одиниці мають найкрасивіший дизайн?

Складно віддати пальму першості якійсь одній валюті, адже кожна грошова одиниця є гордістю своєї країни, має свою символіку, колірну гаму та інші особливості. Велике значення відіграють не лише портрети, пам'ятки та інші зображення, але й кольорова гама, наявність голографічних вставок та інших додатків.

Ось основні валюти, які були визнані найкрасивішими:

  1. Бермудський долар. Це головна валюта Бермудських островів. У 2007 році було випущено оновлену серію банкнот з вертикальним дизайном. На аверсах надруковані барвисті тропічні птахи, квіти та мешканці морських глибин. На реверсах банкнот намальовано місцеві архітектурні пам'ятки.
  2. Костариканський колон. Найкрасивішою є банкнота у 5 колонів 1989 року. На ній зображений президент Коста-Ріки 1894 - 1902 рр. Рафаель Іглесіас Кастро.
  3. Франк Коморських островів. У 2006 році в країні з'явилися оновлені грошові знаки номіналом від 500 до 10000 франків у яскравій гамі кольорів. Основні зображення на купюрах – екзотичні квіти.
  4. Долар Фіджі. Серія банкнот 2012 року розкриває тему тваринного та рослинного світу. На них також можна побачити місцеві краєвиди, сцени життя та традиції місцевих жителів.
  5. Пам'ятні карбованці РФ. У 2013 році Росія випустила вертикальну гібридну купюру, присвяченій олімпіаді в Сочі. На ній зображені сноубордист та жар-птиця.
  6. Французький тихоокеанський франк. На місцевих банкнотах відображені побут та традиції народів Французької Полінезії, що нагадують начерки художника.
  7. Казахстанський тенге. На купюрі в 5000 тенге зображені ірбіс і голуби, що летять, по сусідству з державними символами. На звороті купюри зображені пам'ятки країни.
  8. Новозеландський долар. У 1999 році в країні вперше з'явилися пластикові банкноти, на кожній із них зображені рідкісні тропічні птахи, включаючи ківі - символ Нової Зеландії.

Описані гроші складно обміняти в українських обмінниках та банках, зате їх можна зберігати як сувенір і збирати свою колекцію боністики. Хто знає, можливо, за кілька років такі купюри коштуватимуть дуже багато і поповнять колекції нумізматів? Щороку в побуті багатьох країн з'являються нові купюри. Талановиті художники та дизайнери вигадують нові візерунки, які здатні гідно прикрасити банкноти будь-яких номіналів.