0800330687

Альтернатива банківському вкладу

Облігації внутрішньої державної позики

ОВДП – цінні папери, які на сьогоднішній день є найвигіднішими для інвестицій та випускаються лише в електронній формі. Іншими словами – це боргові розписки, що підтверджують громадянам України відшкодування вартості облігацій з повною виплатою доходу. Сума, терміни та розмір виплати відомі при купівлі облігацій. Для того щоб купити ОВДП, потрібно звернутися до банку та надати докази легального походження грошей, на які купуватимуться облігації.

ОВДП – це безризиковий актив, один із способів заробити на фондовому ринку. Облігації можна порівняти із банківським вкладом. Небезпека інвестування в облігації мінімальна, тому облігації можуть купувати навіть пенсіонери: дохід невеликий, але ви його стабільно отримуватимете протягом певного часу. Власник облігацій може здійснювати будь-які фінансові операції на власний розсуд. Коли термін ОВДП закінчується, облігації викуповуються і відбувається їх погашення.

Особливості придбання облігацій

Банки вважають за краще продавати облігації на великі суми, тому що операції на невеликі суми (від 10 тисяч до 100 тисяч гривень) є невигідними для таких установ. ОВДП в Україні приносять дохід 6 – 12%, це значно вище, ніж відсоток за депозитом. Тому купувати облігації вигідно як для заощадження коштів, так і для отримання прибутку. ОВДП вважаються найнадійнішими паперами в Україні, їхнє погашення повністю на 100% гарантується державою, незалежно від суми вкладення – вклади поверталися завжди.

ОВДП поділяються на короткострокові (найкоротші – до одного року), середньострокові (від 1 року до 5 років), довгострокові (більше 5 років). Після закінчення цього часу ви отримаєте свої заощадження назад, а також отримуватимете відсотки.

ОВДП мають ряд переваг:

  • надійність облігацій вища, ніж надійність акцій;
  • висока прибутковість за рахунок різниці у ціні;
  • під заставу облігацій можна оформити кредит;
  • дохід не оподатковується;
  • облігації можна перепродати у будь-яку мить;
  • облігації можна придбати як у національній, так і у іноземній валюті.

Мінуси облігації полягають у тому, що вона не дає права власності та приносить менший прибуток, ніж акція. Існує безліч видів різних облігацій. Перед їх придбанням ви повинні ознайомитися з умовами та підібрати для себе найбільш внесок.

Як придбати облігації?

Для покупки облігацій вам потрібно відкрити рахунок у банку (при цьому відбувається ідентифікація особи та перевіряються джерела доходів), скласти договір на обслуговування, написати заяву на придбання та поповнити рахунок на потрібну суму. Після цих процедур банк здійснить угоду та зарахує облігації на рахунок клієнта. ОВДП купуються на первинному та вторинному ринку. На первинному ринку облігації купуються в банків, на вторинному – на біржі.

Вони випускаються на території України вже понад 20 років, але лише останніми роками до ОВДП стали проявляти підвищений інтерес українські та закордонні покупці. Якщо ви вирішили придбати облігації, купуйте їх у компаній із гарною репутацією. Вони вигідні для довгострокових вкладень (максимум до тридцяти років).