• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Яким буде курс обміну готівкового долара в 2021 році?

Курс долара в 2021

Початок 2021 року став не таким райдужним для українців. Через світову пандемію, викликану COVID-19, курс долара по всьому світу став вкрай нестабільним. На 2021 рік НБУ складав бюджет з урахуванням курсу 29,1 грн/$. Він передбачав те, що за рік гривня могла ослабнути на 5% стосовно поточних показників. Спиратися на ці цифри не варто, адже пандемія ще не пройшла і можна очікувати чергових рецесій.

Прогноз курсу долара на 2021 рік в Україні - три сценарії

В цілому, Кабмін і Нацбанк не очікують глобальних змін курсу в 2021 році і прогнозують 28,8 гривні за 1 долар. Таких показників вдасться досягти, якщо економіка, ВВП і золотовалютні резерви країни стабілізуються. На сьогоднішній день експерти виділили 3 сценарії, за якими можуть розвиватися події:

  1. Негативний сценарій. При такому розкладі на кінець 2021 року в Україні гривня може ослабнути до 30,8 грн/$ і навіть до 32 грн. Для таких показника повинно бути багато негативних чинників - неврожай зернових, падіння цін на сировину, криза на міжнародному ринку, внутрішньополітичні ризики та ін.
  2. Позитивний сценарій. У разі позитивної динаміки курс гривні може скласти 27,6 і навіть 26 грн/$. Це трапиться у випадку інтересу інвесторів, зростання ставок по ОВДП, перевищення експорту над імпортом, відновлення співпраці з МВФ і зниження попиту населення на іноземну валюту.
  3. Базовий сценарій. За середніми прогнозами курс залишиться на позначці 28,8 грн/$. Якщо не буде форс-мажорних ситуацій і девальвація гривні буде помірною, то курсоутворення буде в контрольованій фазі.

Курс долара на чорному ринку сьогодні

Як правило, банки пропонують курс валют, регламентований НБУ. Він не високий, тому не влаштовує клієнтів. Через це багато українців воліють міняти гроші на чорному ринку, який готовий запропонувати більш привабливі умови. Такий метод обміну досить небезпечний, адже в касах немає обладнання, яке перевіряє купюри на справжність, також є ризик стати жертвою шахраїв і отримати не всю суму. На ціну долара на чорному ринку впливають такі фактори, як дефіцит валюти на ринку, хвилювання серед населення і настрій самих спекулянтів.

Причини зростання долара до гривні

USD на тлі української гривні завжди відрізнявся стабільністю. Останнім часом він то зростає, то падає. Долар дорожчає з ряду факторів:

  • слабка діяльність іноземних інвесторів;
  • пасивні дії НБУ;
  • слабка підтримка від МВФ;
  • спад міжнародної торгівлі.

Більшість цих факторів були викликані всесвітньою пандемією коронавірусу, яка торкнулася економіки кожної держави, включаючи Україну.

Купувати чи не купувати долари?

На поточний момент в США спостерігається 4% інфляція, через яку USD втрачає свою купівельну спроможність. Проте, люди як і раніше продовжують зберігати свої заощадження саме в американській валюті. Влітку в Україні вартість долара сезонно знижується, тому це оптимальний час для обміну валют. Для перестраховки можна використовувати принцип диверсифікації - робити заощадження в 2 і більше валютах.

Купити або продати долари США можна як в банках, так і в пунктах обміну. Якщо вас цікавить швидкий вигідний обмін, без черги і без ризиків, звертайтеся в мережу обмінних пунктів KIT Group.