0800330687

Куди нести для обміну зіпсовані гроші?

Існують найрізноманітніші ситуації, коли платіжні гроші з яких-небудь причин виявляються зіпсованими. Їх можна випадково випрати, порвати, забруднити або ж підпалити. У магазині або громадському транспорті такі гроші у вас навряд чи візьмуть і скажуть вам йти міняти їх в комерційний банк або в пункти обміну. Однак далеко не всі фінансові установи приймають зіпсовані гроші, тому варто проаналізувати більш детально ситуацію з зіпсованими грошима.

Варіанти обміну зіпсованих грошей

Обмін зіпсованих купюр

Існує відразу кілька варіантів, де можна поміняти зіпсовані гроші:

  • залишити собі вдома. У більшості випадках справжні купюри можуть бути запрані, тим самим вони не світяться через ультрафіолет. Згідно із законом українські фінансові установи повинні приймати зіпсовані купюри, якщо у банкноти збереглося 55% її площі, а також якщо знос незначний і дозволяє встановити її справжність. Такі гроші банки повинні приймати без додаткових комісій. Однак за фактом виявляється, що більшість банків не хочуть приймати такі гроші, так як з ними дуже довго і складно возитися;
  • обмінні пункти. У кожному місті України є обмінники, які займаються прийомом зіпсованих банкнот. Для цього необхідно більш детально проаналізувати фінансовий ринок, щоб швидко і без проблем здати зіпсовані гроші. Однак варто враховувати, що вони можуть знизити вартість її номіналу;
  • комерційні банки. Практично всі комерційні банки приймають зіпсовані гроші. Однак за фактом можна буде зіткнутися з тим, що в відділеннях у вас не захочуть приймати гроші. Тут буде важливим знання законодавства від Національного банку України для того, щоб не було проблем з обміном. Найчастіше в відділеннях не потрібно писати навіть заяви, для того, щоб прийняли особливі банкноти.

Бувають такі випадки, що банкноти можуть бути пошкоджені більш ніж на 55%. Якщо ж ви хочете отримати цілі гроші, то для цього варто звернутися до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. Для цього вам необхідно буде віднести зіпсовані гроші і написати заяву. Фахівці центру зможуть провести більш детальну експертизу, яка зможе визначити справжність купюр. Після цього ви зможете піти в банк і обміняти. Однак варто зазначити, що така експертиза коштує від 500 до 1000 гривень. Тому якщо у вас номінал банкнот невеликий і трохи купюр, то сенсу обміну немає.

Де не варто зберігати свої гроші?

Для того, щоб у вас не виникало ситуацій за якими доведеться міняти гроші, то не варто зберігати гроші у вологих місцях, або ж закопувати їх у землю. Більшість думають, що якщо гроші загорнути в целофановий пакет, то він збереже їх, однак це не так. На пакеті може виникнути конденсат, після якого гроші можуть покритися грибком, тим самим втрачають свою вартість. Якщо ж ви хочете зберегти гроші, то краще за все використовувати скляну банку. Тут ймовірність того, що заведеться грибок, практично відсутня. Також не варто зберігати гроші в місцях, які нагріваються. Багато людей ховають купюри в духовках і існує ймовірність того, що гроші можуть спалахнути.

Не виключена ймовірність того, що власники грошей можуть спеціально псувати банкноти. Ось найпоширеніші випадки:

  • підпал грошей. Багато заради експерименту можуть спалити половину банкноти. Також існує такий відсоток, що спалюють зіпсовану фарбою сторону. Такі гроші, в основному, викрадаються з банку і для того, щоб відвести підозри, шахраї йдуть на такі хитрощі;
  • порвані на шматочки. Банкноти чутливі до механічних пошкоджень, як і звичайний папір. Даний випадок є найпоширенішим, причому в більшості випадках це може бути зроблено не спеціально;
  • запрані гроші. Таким чином намагаються змити фарбу і інші плями, тому більшість банків може взяти такі банкноти на більш глибоку експертизу.

Такі гроші в більшості випадках зможуть взяти невеликий відсоток банків, причому обмінні пункти не захочуть мати справу з пошкодженими банкнотами. Не варто спеціально псувати гроші заради експерименту, а також бути уважним до місць зберігання купюр.