0800330687

Курс злотого. Що потрібно знати про польську валюту

Польський злотий завжди був цікавий країнам Східної Європи зокрема для України, особливо коли ввели безвізовий режим. Незважаючи на те, що Польща є членом Європейського Союзу, вона зуміла зберегти свою національну валюту, при цьому розрахунки можна проводити як в злотих, так і в євро. У зв'язку з підвищеним попитом на злотий в Україні з'являється все більше обмінних пунктів, де можна купити або продати польську валюту на вигідних умовах. Нижче спробуємо з'ясувати, що може вплинути на курс польської валюти до американського долара, хто вкладає в неї свої заощадження.

Від яких факторів залежить курс злотого?

Курс польського злотого

PLN - досить стара валюта, в обороті вона з далекого 15 століття. Назва було прикріплено до валюті за рахунок того, що в обороті були золоті дукати. Однак в Польщі злотий був визнаний національною валютою тільки в 1924 році. На сьогоднішній день польський злотий можна вільно конвертувати не тільки в Україні, але і в інших країнах світу. З огляду на цей фактор, курс долар/злотий досить цікавий не тільки для обміну між валютами, а й професійним трейдерам.

Дана грошова одиниця регулюється, як і будь-яка інша валюта, Національним банком своєї країни. Головний фактор, який впливає на курс злотого в Польщі - це зміна процентної ставки. З огляду на всі зовнішні і внутрішні чинники, польська валюта тримає свою ціну на протязі тривалого періоду часу. Зміни курсу PLN безпосередньо залежить не тільки економічної ситуації в Польській Республіці, а й в Сполучених Штатах. Тому варто розібратися, як формують курс польської валюти по відношенню до долара, а також зробити аналіз чинників, які впливають на співвідношення злотого до долара.

Зміни курсу злотого

Як і в інших державах, курс злотого залежить від таких показників як:

  • зростання внутрішнього валового продукту;
  • збільшення інфляції в Польщі;
  • стан ринку праці.

На 65% зростання валового внутрішнього продукту становить прибуток зі сфери обслуговування. Це вирішальний фактор, який формує вартість польської валюти. Решта відсоток припадає на металургію, видобувна галузь, а також сільське господарство.

Варто відзначити те, що Польща входить до складу Європейського союзу, за рахунок цього економічний стан Республіки може впливати і на курс злотого. Через те, що у Польщі вільні економічні відносини з усіма європейськими країнами, то це формує картину і на стан економіки Євросоюзу в цілому.

Якщо прогнозувати курс злотого на майбутнє, то можна відзначити те, що швидше за збереже свої позиції, ніж їх втратить. Зараз Республіка Польща активно експортуємо сільськогосподарську продукцію, яка приносить державі стабільний дохід. Також набирає обертів і видобуток дорогоцінних металів, яка змогла вивести Польщу на провідні позиції в Євросоюзі за обсягом експортованого срібла. Зріс рівень і в автомобілебудуванні.

Від чого залежить курс польської валюти до американської?

Якщо розглядати співвідношення польського злотого до американського долара, то вартість польських грошей варто розглядати не тільки з боку ситуації в Республіці Польща, а й в Сполучених Штатах. Американська валюта входить в список провідних світових валют, який регулюється банком США. Також долар зазнає змін на таких секторах як ВВП, ринку праці та інфляції.

Варто відзначити те, що якщо починається світова криза, то багато інвесторів вважають за краще переводити свої інвестиції в американський долар. В даному випадку курс злотого до долара може падати. таку тенденцію можна спостерігати і в зворотний бік. Тому будь-які зміни в Польщі і США можуть привести до того, що дана валютна пара буде міняти свої показники.