0800330687

Чому долар зростає кілька днів поспіль?

У 2020 році українська національна валюта знову увійшла в девальваційний період, тому це восени можна спостерігати її спад. Що буде з нею відбуватиметься далі і чи буде рости долар? У минулому році UAH мала відносно невеликий курс і найбільші темпи зростання серед сусідів. Це можна оцінити по тому фактору, що на початку року вона коштувала 27 гривень за долар, а вийшла - 24 гривні за долар. Однак через поширення Covid-19 світова економіка пішла в збиток, такі ж тенденції торкнулися і України.

Чому долар зростає після зниження?

Курс долара Київ

По курсу НБУ в кінці жовтня 2020 року спостерігалося поступове збільшення долара. На міжбанку курс USD також злегка піднявся, однак за прогнозами аналітиків найближчим буде незначне зниження долара до гривні. До кінця року гривня повинна впасти до 28,20 за долар. Довгострокові перспективи більш оптимістичні. Якщо спочатку звучали прогнози 30 гривень за долар, то зараз цей показник готові переглянути.

Розглянемо, як змінювався курс UAH/USD протягом під час карантину в Україні 2020 року:

  • в березні курс був 24,5 грн, до кінця місяця він виріс до 28 через паніку населення і введення жорсткого карантину;
  • квітень-травень були більш стабільні, гривня виросла, проте ближче до літа знову трохи просіла через виплати зовнішнього боргу;
  • в червні до відставки Смолія гривня мала міцні позиції;
  • в липні гривня падала через політику президента і НБУ;
  • в серпні UAH в черговий раз зміцнилася завдяки експорту сільгосппродукції;
  • у вересні почала просідати через девальвацію;
  • протягом жовтня курс гривні досить мінливим і непередбачуваним, тому що в Україні погіршилася ситуація з коронавірусом.

Які чинники впливають на зростання курсу долара?

Долар продовжує зростати через низку причин:

  1. Низька активність інвесторів. На даний момент наші облігації не користуються попитом, тому інвестори вважають за краще вкладати в іншу валюту.
  2. Слабкі позиції НБУ. На думку експертів, Нацбанк діє вкрай мляво, що говорить про плавну девальвацію гривні. При загрози різкого падіння він втручався, проте в інших випадках інтервенції використовувалися дуже слабо.
  3. Низька підтримка від МВФ і очікування девальвації.
  4. Занепад міжнародної торгівлі.

Що буде з гривнею далі - до кінця не ясно. До кінця 2020 року на неї впливають ціни на світовому ринку, світова криза і пандемія коронавируса. Найбільше надії йде на надання 2 траншу від МВФ.

На 2021 рік аналітики передбачили кілька варіантів розвитку курсу долара:

  1. У бюджеті гривню будуть закладати на рівні 29,1.
  2. За прогнозами МВФ курс долара становитиме 28,9.
  3. Експерти Мінекономіки вважають, що долар буде коштувати 28,6 грн.