0800330687

Найнезвичайніші монети у світі

Незвичайні монети світу

Всі ми звикли до того, що монети - це звичайні гроші з мінімальною вартістю. Вони невеликі, зручні в обігу і абсолютно не мають жодної цінності. Але іноді ми можемо зустріти такі монети, які прикрасять колекцію будь-якого нумізмату, бо серед великої кількості є дуже рідкісні та незвичайні екземпляри. Існують монети дивної форми, з унікальними малюнками, мініатюрних та гігантських розмірів.

Топ незвичайних монет

Найбільш унікальні та незвичайні монети у світі:

  1. Найбільша і найважча у світі - австралійська монета, вага якої дорівнює 1000 кг. Гігантська монета практично повністю золота, тому вона вважається найдорожчою у світі. Її ціна сягає приблизно 45 млн доларів.
  2. У 2005 році в Мексиці викарбували монету, яка була визнана найкрасивішою у світі. На ній зображено національний герб Мексики та календар ацтеків. Важить така монетка 1 кг, і вона має рідкісне особливе карбування та складну техніку виготовлення.
  3. Дуже непристойними вважаються античні монети із зображенням сексуальних сцен. Такі монетки дуже нагадували жетони і їх видавали для того, щоби розплатитися за послуги гетер.
  4. У 2004 році в Ліберії була випущена срібна монета, яку можна використовувати як сонячний годинник. На ній є такий напис: "Час - гроші".
  5. "Монета календар" з'явилася в 2000 році в Замбії. Вона не зовсім звичайної семикутної форми із зображенням вічного календаря.
  6. 2004 року в Сомалі з'явилася монета у формі гітари. Випуск її був присвячений ювілею рок-н-ролу. Монета отримала заслужене визнання у всьому світі та викликала інтерес серед нумізматів.
  7. На території Фіджі випущена монета з уламками метеориту, що впав у 2012 році неподалік німецького замку Нойшванштайн. Вони вважаються дуже рідкісними, бо їх випустили лише 999 штук.
  8. У Палау було викарбувано монету із зображенням Діви Марії, в якій розміщено мініатюрний флакончик зі святою водою, справжність якої підтверджує сертифікат.
  9. 2010 року в державі Палау з'явилася монета із зображенням серфера, яка пахне морем. Запах можна почути, якщо потерти монету пальцями.
  10. 2005 року на острові Ніуе з'явилася монета з маленькою електричною лампочкою. Якщо монетку натиснути, то лампочка починає світитися.
  11. У Ліберії було випущено рідкісну монету, що складається як пазл. У центрі монети знаходиться ціла частина із різдвяним сюжетом. По краях знаходяться апостоли з іменами. Монета об'ємна, важить 1 кілограм, її можна розібрати та скласти. Усі її частини – це окремі монетки і якщо їх зібрати, можна побачити 12 апостолів.
  12. У республіці Нуару випустили срібну монету, яка своєю формою схожа на форму Євросоюзу.
  13. У державі Палау випущена золота монета, що нагадує чотирилисту конюшину. Своєю формою вона більше нагадує сувенір, а не грошовий знак.
  14. У Тувалу випустили монети «Королі доріг», де зображені машини – вантажівки. Також для найменших нумізматів випустили серію «Комахи», на монетах можна побачити певну комаху.
  15. 2011 року Бенін випустив серію монет у формі листя марихуани. Монетки можна потерти 40 разів і після цього запах трави зникне.
  16. 2008 року в Сомалі випустили монети з дикими тваринами. У колекції є монети із зображенням буйвола, лося, ведмедя гризлі, гірського лева та полярного ведмедя.
  17. У Руанді випущено монети у вигляді мавп. Набір складається із трьох об'ємних фігурок. Одна мавпочка срібна, друга із жовтого золота, а третя вкрита червоним золотом.
  18. У 2007 році в Канаді було виготовлено золоту монету «Кленовий лист» вагою 100 кг. Ціна такої монети – 5 мільйонів доларів. Таких монет випустили лише п'ять штук.
  19. У Монголії випущена монета, що говорить. Якщо натиснути на кнопку можна почути слова американського президента Джона Кеннеді: «Я пишаюся, що я берлінець».
  20. У Конго 2005 року випустили дерев'яні гроші з клена.
  21. У Китаї карбують монети, які дуже схожі на квітку сливи.
  22. Існують космічні монети, вони поки що не використовуються. Виготовлені такі монети майбутнього з дуже міцного пластику, який стійкий до різних навантажень.

Як видно, у світі існує чимало цікавих рідкісних монет, які становлять особливу цінність для нумізматів та поціновувачів рідкісних речей.