0800330687

У чому проблеми українських банків?

Проблеми українських банків

З лютого 2021 року НБУ знову почав перевіряти банківські активи і функціонування банків в цілому. На черзі у нього є близько 35 установ, перевірку пройшло вже більше 60 банківських структур. Тільки частина з них можна віднести до безпроблемних. Що не так з іншими банками і як на це вплинути - розглянемо далі.

Проблеми українських банків

Директор Інституту економічних досліджень І. Бураковський виділив кілька основних проблем, які призводять до банкрутства і недокапіталізації. До таких належать:

  • загальноекономічне середовище;
  • слабкий внутрішній менеджмент;
  • відсутність превентивного контролю;
  • невизначеність НБУ;
  • проблеми з корупцією.

Важливо зробити так, щоб банківська система не просто розвивала себе, але і щоб підтримувала державу.

Що Нацбанк планує робити з ситуацією?

Сьогодні НБУ займається перевіркою банківських установ. У майбутньому він планує здійснювати такі дії регулярно, щоб перевіряти активи банків, капіталізацію та ін. Можливо, результати перевірок будуть у відкритому доступі.

Таке орієнтування на державні та комерційні банки підвищить прозорість системи. Причому стане ця прозорість бонусом не тільки для регулятора та інших установ, а й для клієнтів банківських структур і користувачів послуг.

З ким розлучиться банківський сектор?

Ринок може розпрощатися з кількома банками. Це буде залежати від побажань їх власників і дії НБУ. За прогнозами Нацбанку великих банкрутств не очікується, а сама чистка вже підійшла до кінця. Великих кандидатів на ліквідацію немає, виконання плану капіталізації проходить досить успішно. Для підстраховки Фонд гарантування вкладів було докапіталізувано на 8 млрд грн, що дозволило спрогнозувати ризики виведення нових фінансових установ.

У чому можуть бути причини скорочення числа банків?

На зменшення кількості організацій в банківській сфері можуть вплинути різні чинники:

  1. Недолік капіталу. Якщо до певної дати банки не заповнять свої резерви, то Україна попрощається з ними. У список входять як українські, так і іноземні банки.
  2. Самостійна ліквідація. Через посилення вимог банківського нагляду багато фінансові структури не витримують тиску, конкуренції, тому вважають за краще вийти з ринку.
  3. Інші труднощі. Якщо банки не виконують умови і норми НБУ, то їх можуть ліквідувати. Особливо це стосується прозорості структури.

Проблеми НБУ: що не так?

На сьогоднішній день Національний Банк України є основним регулятором банківської та економічної сфери в нашій країні. Однак він не викликає довіри серед місцевого населення, а його проблеми викликають питання у багатьох фінансистів. НБУ не задовольняє експертів по ряду причин: повільне скасування валютних обмежень, тісна співпраця з Мінфіном, завзята чистка банківського сектора, недостатність інформації, що публікується, постійні суди з банками та ін.

Зростання кількості фінансових компаній: ліквідація банків успішна?

Незважаючи на дії НБУ, ринок фінансових установ не скорочується. Звичайно, багато банків, пунктів обміну і ломбардів закрилися, але на їх місці почали масово з'являтися приватні фінансові компанії. На жаль, після закриття банків тисячі касирів, менеджерів, керівників і інших фахівців залишилися без роботи, тому складно говорить про успішність ліквідації.