0800330687

У якій валюті зберігати гроші в 2021 році?

На сьогоднішній у багатьох українців назріло досить поширене питання: в якій валюті найкраще зберігати свої заощадження в 2021 році? Такі питання виникають через те, що національна валюта досить нестабільна і тому багато людей переводять свої заощадження в іноземну валюту. Зараз в Україні є велика кількість зарубіжних грошей, тому варто розібратися більш детально, яка валюта допоможе не тільки зберегти, але і примножити заощадження.

Вибір валюти

Вибір валюти для заощаджень

Варто відзначити 3 валюти, в яких в основному зберігають свої заощадження українці:

  • американський долар. Одна з найпопулярніших валют не тільки в Україні, а й в усьому світі. Дана валюта протягом тривалого періоду часу показує свою стабільність, тому і привертає зарубіжних інвесторів. Зовсім не дивно, чому більшість українців обирає саме USD;
  • євро. Друга за популярністю зарубіжна валюта в Україні. Хороший варіант для того, щоб зберегти свої гроші, одна її популярність тільки починає набирати, так як ще кілька років тому євро був досить нестабільною валютою. Однак за останні роки курс EUR зміцнився і його сміливо можна використовувати для вкладення;
  • гривня. Національна валюта досить нестабільна, однак українці не поспішають відмовлятися від зберігання в ній своїх заощаджень. Це пов'язано з тим, що такі гроші можна вільно витратити. Також гривню використовують для вкладів в банку. Відсотки по UAH тримаються на досить високому рівні, тому національні гроші користуються своїм попитом.

Крім трьох перерахованих валют варто звернути свою увагу і на більш екзотичні гроші, такі як британський фунт стерлінгів, швейцарський франк і інші. Дані гроші мають досить стабільні позиції і входять в число резервних валют. Однак їх популярність в Україні низька через те, що в країні мало фінансових компаній, які зможуть поміняти дані гроші. Якщо ж є, то різниця між купівлею і продажем дуже велика. Тому, якщо хтось і ризикує робити внесок в екзотичні валюти, то тільки на довгострокові періоди, щоб заробити якомога більше на відсотках.

Диверсифікація

Диверсифікація

Диверсифікація - це розширення асортименту, яке дозволяє отримати вигоду зі зберігання не тільки іноземної валюти, а й інших економічних благ. Виходячи з цього варто зберігати свої заощадження не тільки в одній валюті, а розділити відразу на кілька. Це допоможе знизити ризики втрати грошей, навіть при інфляції. Варто відзначити такий приклад, коли ще в 2015 році курс американського долара виріс до 38-40 гривень буквально на пару днів, і коли курс різко обвалився, більшість українців залишилося в великому програші. Також варто не забувати, коли в 2013 році усі стали вкладати в євро, який різко зростав у своїй ціні, проте через півтора року ціна європейської валюти знизилася на істотних 30%. Тому ті люди, хто вклалися в американський долар, через деякий час змогли отримати в кінці гарний прибуток. Для того, щоб заробити на своїх заощадженнях, потрібно грамотно робити свої внески. Для цього необхідно більш детально проаналізувати фінансовий ринок, вивчити графіки змін валют. Це допоможе зробити внесок в найсприятливіший період, коли курс валют знаходиться на низькому рівні. Наприклад, гривню варто вкладати на короткострокові депозити, які дозволять заробити відсоток, а також в потрібний момент перевести національну валюту в іноземну.

Зберігати свої заощадження можна одночасно в американському доларі і українській гривні, співвідношення валют має бути 50:50. Якщо ж ви хочете зберігати відразу в 3-х валютах, то варто дотримуватися іншого співвідношення іноземної і національної валюти, причому 30% має становити долар, 20% євро і 50% гривня. Також варто звернути увагу і на сезонність. У певний період часу іноземні гроші можуть мати меншу вартість. Протягом декількох років курс падає влітку, так як в Україну заходить велика кількість валюти. Це пов'язано з туристичним періодом. Не варто купувати валюту взимку і в кінці осені, так як вони мають в цей період пікові показники.