0800330687

Чи витримає гривня другу хвилю COVID-19?

На сьогоднішній день економічна ситуація як в Україні, так і по всьому світу, вкрай нестабільна. Це обумовлено тим, що більшість країн світу закрилися на карантин у зв'язку з пандемією коронавірусу і поки невідомо точно, як скоро вона закінчиться. Через це багато світових валют втрачають свою вартість, у тому числі і українська гривня. У 2019 був досить успішний і стабільний для гривні, так як починали рік з курсом 27, а закінчили його з відміткою в 24 гривні за 1 американський долар. Тому виникає цілком логічне запитання: що буде з українською валютою при другій хвилі COVID-19? Чи зможе вона зберегти свої позиції або очікувати дефолту?

Коливання гривні в 2020 році

Курс гривні у 2021

Курс гривні до американського долара почав зростати ближче до весни 2020 року, коли Україна ще не була закрита на карантин, але при цьому небезпечна інфекція вже вдарила по багатьом європейським країнам і почалися перші тривожні дзвіночки. Стрімке падіння національної валюти відбулося при повній ізоляції, так як почали закриватися магазини, ТЦ, виміру громадський транспорт, закрився малий і середній бізнес. Через це велика кількість українців залишилися на певний період часу без роботи, тим самим впала купівельна спроможність. На сьогоднішній день курс гривні до долара становить 28,15 гривень за НБУ, при цьому фінансові аналітики не виключають, що до кінця року долар може ще трохи подорожчати.

Через що впав курс гривні?

Курс української валюти впав відразу за кількома ключовими факторами, а саме:

  • вивід інвесторами грошей з країни. Надходження валюти з-за кордону - це те, що стабілізувало гривню і вона почала набирати в ціні. Однак при повній ізоляції багато інвесторів втратили величезні суми грошей, тому довелося закривати свої бізнес-проекти, що і спричинило відтік валюти з України;
  • низькі доходи у громадян. У період карантину багато керівників відправили своїх підлеглих у неоплачувану відпустку, або урізали зарплату на час пандемії. У зв'язку з цим багато українців почали витрачати свої заощадження, в тому числі і валютні, щоб вижити в цей непростий період, сплатити кредити і комуналку;
  • закриття кордонів. Важливий фактор - це туризм. Ті, хто виїжджає за кордон купує валюту, однак іноземні туристи в цьому році практично не були в Україні, тому це також спричинило відтік іноземної валюти з країни.

Як передбачити падіння гривні?

Існує кілька факторів, за якими можна визначити падіння національної валюти заздалегідь. Перед тим, як втратити в ціні, вартість на продукти харчування починають повзти вгору. Це означає те, що сировина збільшується в своїй вартості через зростання в ціні іноземної валюти. Тому фахівці радять звернути увагу на продукти харчування першої необхідності. Наприклад, якщо ціна на хліб збільшується на 10-15%, то найближчим часом курс долара до української гривні буде рости.

Що чекає гривню у 2021 році?

Незважаючи на те, що світова економіка, в тому числі й українська, переживає важкі часи, ситуація поступово починає стабілізуватися. Хоч епідемія коронавірусу ще не переможена, але іноземні інвестори поступово починають назад вкладати свої гроші в український бізнес. Також поступово починають в Україні відкриватися ТРЦ, громадське харчування, але правда з деякими обмеженнями. Однак це позитивна тенденція, за рахунок якої можна спостерігати позитивну динаміку національної валюти. На 2021 рік багатьма фахівцями відзначається, що курс долара по відношенню до гривні стабілізується. Якщо і буде друга хвиля епідемії коронавируса, то уряд може швидко відреагувати на ситуацію в країні і не вдаватися до таких радикальних методів, які були застосовані навесні 2020 року. Також багато приватних підприємців пристосувалися вести бізнес в таких екстремальних умовах і вже до кінця 2020 року виходять на той рівень, який був у лютому.