0800330687

Заміна зношених купюр на нові: особливості та "підводні камені"

Незважаючи на те, що в багатьох країнах люди відмовляються від готівки і всі гроші зберігають на банківських картах, українці вважають за краще носити з собою різні грошові суми для оплати різних потреб: їжа, проїзд в транспорті, комунальні платежі тощо. На жаль, паперові гроші швидко втрачають свій зовнішній вигляд, навіть нова купюра через 3-5 років активної експлуатації зношується і стає старої.

Багато українців нерідко стикаються з тим, що такі "старенькі" гривні у них просто відмовляються приймати. У таких випадках не варто панікувати і викидати гроші! Можливо, вони ще зберегли свою платоспроможність і їх потрібно просто замінити.

Через що гроші зношуються?

Обмін зношених купюр

Банкноти втрачають свій зовнішній вигляд з різних причин, при цьому вони зберігають свою цінність, оскільки страждає тільки папір, на якому вони були виготовлені. Як правило, українські гривні обмінюються без зайвих питань і без комісій, а ось з іноземною валютою все трохи складніше.

До основних факторів, які призводять до старості грошей, відносяться:

  • вигоряння під сонячними променями;
  • постійне носіння в кишені поза гаманця;
  • випадкове прання з одягом;
  • пролиті кольорові рідини;
  • написи, проколи, надриви та інші дрібні дефекти.

Якщо у вас завалялися старі купюри євро, фунту або долару, то в банках їх приймуть тільки після оплати особливої комісії - інкасо.

Особливості обміну іноземних старих купюр

Українці хоч і отримують зарплату в національній валюті, проте вважають за краще зберігати гроші і робити вклади в більш стабільних зарубіжних аналогах. Незважаючи на те, що євро і долари робляться на більш якісному папері, вони теж з часом приходять в непридатність, а до таких купюр в наших банках пред'являють підвищену увагу при обміні. Згідно із законом стара банкнота після попадання в банк вилучається з обігу і замінюється новою.

Як уже згадувалося, банки приймають старі долари тільки після процедури інкасо. Триває вона досить довго - 2-3 роки і включає кілька етапів:

  1. Банк приймає банкноти для проведення експертизи.
  2. Клієнт оплачує комісію в розмірі від 20% суми принесеної валюти.
  3. Потім наш банк зв'язується з іноземним і очікує відповіді.

Гарантій, що ви точно отримаєте взамін новенькі долари, при цьому ніхто не дає. Багато банків досить неохоче роблять дану процедуру, адже за 2-3 роки вони можуть розоритися, збанкрутувати, потрапити під санкції. Добре, що крім банку є більш простий, практичний і доступний варіант для заміни старих грошей - це сертифіковані обмінники. Там же, як і в банківських організаціях, можна провести обмін 3 способами: отримати гроші з аналогічним номіналом, отримати гривневий еквівалент, зарахувати кошти на банківський рахунок.

Особливості зношених купюр

Багато хто вважає, що старі, м'яті, рвані і заляпані купюри - це все старі гроші. Це не зовсім так. Уважно розгляньте купюру на наявність тих чи інших пошкоджень. Платоспроможність зберігають гроші, які мають:

  • забруднення, які закривають зображення на 8%;
  • розриви не більше 7 мм;
  • часткове вигорання;
  • відсутність 1 або 2 кутів;
  • потертості;
  • сліди від пролитих рідин;
  • сторонні написи і друк;
  • розриви, заклеєні ізолентою.

Важливо, щоб у купюри добре проглядався номінал і було збережено понад 55% площі. Але і це ще не все. Банки або обмінники можуть не прийняти купюри, оскільки вони будуть не зношеними, а зіпсованими і вже неплатоспроможними. Ось їх основні ознаки:

  1. Отвори з геометричними формами.
  2. Зафарбовані номінали, написи або зображення.
  3. Наявність ультрафіолетових позначок.
  4. Значні пошкодження площі купюри.
  5. Вихід з обігу.