• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Автоматизований фінмоніторинг - вже через півроку

Правила фінансового моніторингу

12 січня 2021 року НБУ прийняв Постанову №2, яка пройшла повз увагу багатьох жителів України. Це закон про фінансовий моніторинг, який покликаний запобігти відмиванню "брудних" грошей, через які економіка країни страждає. Також це нововведення дозволяє контролювати кошти, які йдуть на фінансування тероризму.

Гайки закручують всюди

Незважаючи на значимість такого нововведення, багато українців, особливо приватні підприємці і бізнесмени, залишилися незадоволеними, адже багато хто з них не бажають ділитися персональними даними. Термін запуску автоматизованої системи фінансового моніторингу в банках і небанківських фінансових компаніях переносили з 1 січня на 1 липня 2021 року. Це дозволило їм підготуватися і забезпечити безперебійний моніторинг фінансових потоків країни.

Як працює автоматизований моніторинг?

Фінансовий моніторинг робить належну перевірку своїх клієнтів, щоб виявити незаконні кошти і їх відмивання в великих розмірах. Низьку якість фінансового моніторингу Нацбанк каратиме штрафами і позбавленням ліцензій.

Незалежну перевірку можна здійснювати в автоматичному режимі по 416 факторам, після перевірки визначаються моменти, де можуть бути ризики. Так, користувачі можуть бачити кількість факторів, на які варто звернути увагу, їх список і юридичне пояснення можливих наслідків, пише finance.

Типові приклади

Щоб зрозуміти, що саме потрапить під перевірку, нижче представлений список основних фінансових операцій:

  • операції з готівкою;
  • операції, які є нетиповими для клієнтів;
  • операції на суми понад 400 тисяч гривень;
  • операції з іноземною валютою;
  • перекази з участю чиновників, нардепів, депутатів;
  • операції підприємців, які відкрили ФОП менше, ніж 3 місяці тому, а також юридичних осіб.

Ідентифікація походження коштів не потрібна при переказі коштів за покупку товарів онлайн, сплату податків, комунальних послуг, штрафів, страхових внесків.

Гроші заробітчан під ковпаком?

Для простих громадян закон приносить певні незручності, особливо, якщо ті працюють неофіційно. Це найчастіше пов'язано зі збоями в банківській системі. Буває так, що при здійсненні транзакції клієнтові будуть дзвонити представники банку, щоб підтвердити дії.

Більш того, якщо банку здається, що його клієнт здійснює підозрілі дії, то він заблокує і зупинить операцію на кілька днів. За цей термін клієнт повинен буде пояснити походження суми, сплачені податки та з якою метою робиться грошовий переказ.

Хто в групі ризику?

У групі ризику знаходяться всі недобросовісні громадяни, чиї дії банк розцінив, як неправомірні. Сюди також відносяться суб'єкти первинного фінансового моніторингу. Всі вони повинні будуть заплатити штраф.

Вперед, до епохи тотального контролю?

Щоб звикнути до фінансовому моніторингу, українці можуть до 1 липня 2022 року задекларувати свої доходи і накопичення, включаючи "гроші з-під матраца". Передбачається, що про походження цих фінансів питати не будуть, оскільки в цьому і полягає суть амністії.

Нагадаємо, що в Україні вже з 1 липня 2021 року розпочнеться активний моніторинг банківських транзакцій українців за новими правилами. Відтепер будь-який грошовий переказ може бути заблокований на який завгодно період, якщо його визнають "підозрілим". Українці можуть і далі здійснювати грошові перекази, проте в разі великих сум повинні будуть довести законність цих коштів.