0800330687

Особливості коронавірусної кризи

У 2020 році весь світ накрила пандемія коронавірусу. Вона кардинально змінила життя не тільки людей, а й численних компаній, як дрібних, так і великих, вразила економіку і обрушила всі фінансові прогнози на 2020 рік. Тому виникає питання, як триває робота і життя підприємств і які зміни в своїй діяльності вони зазнали. Нижче розглянемо всі тонкощі і нюанси коронавірусного періоду.

Курс валют в 2020 році

Коронавірусна криза

Україну пандемія коронавірусу зачепила навесні 2020 року, коли на 2 місяці повністю закрилися багато торгових мереж, що сильно вдарило по національній економіці. Якщо на кінець 2019 року курс долара був в районі 24 гривень, а євро можна було купити за 27, то на стан листопада 2020 курс американської валюти становить 28,15 грн за долар, євро же 34 грн. Даний стрибок викликаний тим, що багато закордонних інвесторів почали забирати свої вкладення, що спричинило до відтоку валюти за кордон. Але варто зауважити те, що до кінця року національна валюта почала зміцнювати свої позиції, так як ослаблення карантину призвело до того, що багато підприємців стали набирати свої обороти, а також почалися грошові надходження з-за кордону.

Прогноз вартості валют на 2021 рік

Багато експертів відзначають, що 2021 рік для України буде більш успішним, ніж 2020. Це пов'язано відразу за кількома факторами:

  • пристосування роботи в карантинний період. Багато бізнесменів придумують нові способи, як почати працювати в своїй сфері з урахуванням нинішньої ситуації. За рахунок нових ідей їх бізнес набирає популярність, що призводить до більшої кількості клієнту, а значить йдуть податкові відрахування в державну казну;
  • інвестиції іноземних компаній. Відкриття кордонів позитивно може позначитися на українській економіці, так як зарубіжні інвестори зможуть і далі вкладати валютні кошти, що зможе знизити вартість іноземної валюти по відношенню до української гривні;
  • повний вихід з карантину. Багато експертів як у фінансовій сфері, так і в сфері охорони здоров'я наголошують на тому, що до 2-ї половині 2021 року Україна повністю вийде з карантину, так як на підході вакцина, яка допоможе легко боротися з коронавірусною інфекцією.

Фінансові аналітики рекомендують дочекатися кінця грудня, коли уряд буде закладати бюджет на наступний рік. Тоді можна буде зробити більш точні прогнози, відштовхуючись з офіційних даних. Зараз же думки експертів розходяться: одні стверджують, що вартість долара і євро не зміниться, а інші кажуть, що він на 1,5 одиниці курс може впасти. Хто виявиться правим, покаже лише час.

Що зможе зміцнити українську гривню?

Варто відзначити те, що фахівці знайшли ключові фактори, які вже в 2020 році виводять українську гривню з падаючого стану, а саме:

  • продаж в жовтні аграріями валюти;
  • Національний банк України регулює національну валюту і робить все можливе для її стабілізації;
  • на зовнішньому ринку йде попит на зернові культури, соняшникова олія і залізну руду;
  • закінчення місцевий виборів.

Дані фактори змогли не тільки стабілізувати гривню, а й трохи підняти її в ціні на міжнародному фінансовому ринку. Тому для тих, хто хоче купити валюту - це сприятливий період, який допоможе вам заощадити відразу на кілька одиниць. Також високий попит на валюту зараз спостерігається у тих, хто планує свої подорож за кордон. Також Україна приваблює іноземних туристів, які обмінюють валюту як комерційних банках, так і в обмінних пунктах українських міст.

З огляду на дані позитивні зміни, є зрушення не тільки української економіки, а й рівень для них самих українців. Пристосування вести діяльність в карантинних період забезпечить продуктивну роботу, коли пандемія коронавірусу відступить.